Suna la: 0368 453 671 sau Fa o Rezervare Online!FA ACUM O REZERVARE!

Zona Bran

Bran – Cetate medievala

Posted in: Bran
Bran – Cetate medievala

Tinutul dintre Bucegi si Piatra Craiului au determinat o serie de episoade istorice inca din preistorie si pana in prezent, reliefate de o data geografica si istorica majora: Trecatoarea Branului. Fiind de-a lungul timpului una din cele mai importante legaturi transcarpatice, Trecatoarea Branului a dezvoltat o istorie dinamica formata din cele doua componente majore, activitatile comerciale desfasurate pe drumul ce o strabate si de repetatele invazii militare care foloseau acelasi traseu.

Amfiteatru natural, strajuit la est de muntii Bucegi si la vest de masivul Piatra Craiului, Trecatoarea Bran oferea prin deschiderea sa o larga panorama atat spre Tara Barsei cat si spre dealurile si valea Moeciului.
Cetatea Bran a fost asadar inzestrata cu un domeniu format din sate ale Tarii Barsei precum: Baciu, Cernatu, Satulung, Turches, Tarlungeni, Zizin, Purcareni, Crizbav, Apata, Zarnesti şi Tohan (ultimele doua facand parte din domeniul pana in anul 1395), stapanii domeniului avand drept de folosinta asupra padurilor si apelor, asupra vanatorii si pescuitului, asupra fantanilor si a campurilor comune.

Asa cum a fost prevazut, amplasamentul fortaretei domina drumul, controland una dintre cele mai importante cai de acces in Transilvania, evidentiind rolul sau militar. Paza trecatorii era asigurata de garnizoana cetatii.

CASTELUL BRAN – RESEDINTA REGALA (1920-1947)

Anii tulburi ai primului razboi mondial inscriu în istoria castelului Bran un gest conjunctural al autoritatilor brasovene, care – cu ocazia încoronarii, la 30 decembrie 1916, a împaratului Carol I al Austro-Ungariei ca rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea),– intentioneaza sa marcheze evenimentul printr-o … donatie.
Cu doua zile inaintea marelui eveniment, la 28 decembrie 1916, primarul Braşovului, dr. Karl Schnell, isi justifica astfel gestul în fata unei adunari a reprezentantilor oraşului. “Noi, din acest oras liber regesc, care ne-am adunat prima data de la inceputul invaziei vecinilor infideli, vrem astazi sa salutam pe Majestatea Sa regeasca si apostolica, din adancul inimii. (…) Ne-am decis astazi să rugam cu veneratie pe Majestatea Sa, ca si odinioara, castelul de pe vechea stanca Dietrich sa intre în posesia regelui. Si oferim acest cadou cu credinta, ca supusi nestramutati”.
Adaugand “sentimentul de mandrie al invincibilitatii monarhiei, dupa stralucitele succese din Est”, primarul Karl Schnell i-a înaintat aceasta propunere magistratului orasului, care urma sa o aprobe si sa o duca la indeplinire.
“Cu insufletire”, acesta a stabilit “in numele populatiei, în unanimitate” ca “din partea orasului nostru, il rugam [pe Carol al IV-lea – n.n.] sa primeasca drept cadou modest, proprietatea orasului Brasov, castelul Bran si parcul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *